T24 Dış Haberler
Yeni yapılan bir araştırma, günde bir kadeh şarap içmenin kalp krizi riskini yüzde 50 oranında azaltabileceğini ve birtakım ilaçlardan daha tesirli olabileceğini ortaya koydu.
Barselona Üniversitesi’nden uzmanlar, “hafif ila orta miktarda” şarap içenlerin kalp hastalıkları riskinin, içmeyenlere nazaran daha düşük olduğunu belirtti. Bu yararların sadece muhakkak bir ölçüde şarap içildiğinde geçerli olduğunu vurgulayan uzmanlar, bir kadehten fazla içmenin, sıhhat üzerindeki yararları ortadan kaldırabildiğini ekledi.
Yapılan araştırmalar sonucunda, günde yarım kadeh ile bir tam kadeh ortasında şarap tüketmenin, içmeyenlere kıyasla kalp hastalığı riskini yüzde 50 oranında azalttığı keşfedildi. Haftada bir kadeh içenlerde ise riskin yüzde 38 oranında azaldığı gözlemlenirken, günde bir kadehten fazla içenlerde hiçbir hami tesir gözlemlenmedi.
European Heart Journal’da yayımlanan araştırmaya nazaran, şarabın kalp sıhhatini kollayıcı tesirinin, daha evvelki çalışmalarda gözlemlenenden ve kolesterol ilaçlarıyla elde edilenlerden çok daha yüksek olduğu belirtildi.
Şarap imalinde kullanılan üzümlerin, kalp ve damar sıhhatini destekleyebilecek antioksidanlar içerdiğini gösteren araştırmalarda, bilhassa kırmızı şarabın sıhhat açısından en yararlı içecek olarak öne çıktığı gözlemlendi.
Glasgow Üniversitesi’nden Profesör Naveed Sattar ise alkol kullanmayan bireylerin birçoklarının sıhhat sıkıntıları nedeniyle içkiyi bıraktığını ve bu durumun, orta seviyede alkol tüketenlerde yanlış bir “daha düşük risk” algısına yol açabileceğine dikkat çekti.
Belirli ölçülerde kullanıldığında sağladığı yararların yanı sıra, çok alkol tüketiminin kalp sıhhatine ziyanlı olduğunu vurgulayan uzmanlar, haftada 6 kadehten fazla şarap içilmemesi gerektiği konusunda insanları uyarıyor.
“Kibir yüzünden incinmediğin bir vakit dilimi oldu mu?” | Yekta Kopan ve ‘Belki Yaz Erken Gelir’ |