ABD’de ‘helal et’te Türk ismi: Leader Meat,sektörde adından söz ettiriyor

Özlem Özgüt Yörekli / abdpost.com

ABD (İGFA) – Amerika Birleşik Devletleri’nde ‘helal kesim’ denince akla gelen birinci yer olan Leader Meat Packing, Pennsylvania’daki tesisi ile ülkenin kuzey doğusuna helal et dağıtımına hassasiyetle devam ediyor. Helal bölüme büyük kıymet veren Leader Meat, hayvanların kıbleye dönük, besmele çekilerek ve vekalet alınan saate dikkat ederek süreçlerini gerçekleştiren az firmalardan birisi olarak dikkat çekiyor.

ABDPost.Com New York Temsilcisi Hasret Özgüt Yörekli de 600’den fazla tesise hizmet veren tesisi yerinde inceledi.

ŞOKLANARAK KESİLEN HAYVANLARA DİKKAT!

Leader Meat olarak uygulamalarını anlatan firmanın sahiplerinden Mehmet Emin Korkmaz, “helal kesime” büyük değer verdiklerinin altını çizdi. Helal kısmın en bariz özelliğinin ‘kan’ olduğunu vurgulayan Mehmet Emin Korkmaz, ‘’Helal kesimde iki ana öge çok değerli birisi “tesmiye” yani ”Bismillah – Allah-u Ekber” ile her hayvanin eziyet görmeden kesilmesi, oburu ise kesim yönteminde şoklama üzere rastgele ek müdahele olmaması. Sanayinin maalesef geldiği noktada bu müdahaleler eser kalitesi, randıman, ve vakit idaresi açısından uygulanmakta. İslam’da kan; toksik husus içermesi ve insan sıhhatine ziyan vermesinden kaynaklı helal değildir. Hasebiyle kesimde kurbanlığın içinde kanın azami boşalması gerekmektedir. Maalesef Leader Meat olarak helal standartlarında bir çok helal sertifikasyon şirketinden de ayrıldığımız nokta bu uygulamalar. Şoklama ile kesilen hayvanda beyinde metabolizmanın bayılma kaynaklı yavaşlaması nedeniyle kesim sonrası kan damarlarda kalmakta hasebiyle insan sıhhatine ziyan verdiği için helalin gayesi yerine ulaşmamaktadır. Sanayi açısından Bu hem hayvan başına daha çok gramaj et üretimi hem de vakitten tasarruf sağladığı için randımanı artırmakta. Helal kesim bu gayeye kurban edilmemeli. İnsanların manevi bu yaklaşımları maalesef sanayide kar-kazanç niyetiyle istismar ediliyor. Bir örnek verecek olursak; 100 kilogram etten 10 gram kan çıkıyorsa şoklanan etten 100-150 gram kan çıkar” dedi.

Kesim sürecinin yalnızca hayvanın boğazını kesmek olmadığını vurgulayan Mehmet Emin Korkmaz, “Amerikalılar da Müslümanlar da şokluyor, ondan sonra hayvanın boğazını kesiyorlar. Bu ikisinin de prosedürü tıpkı hal oluyor. Bizde katiyetle o denli bir şey yok; şoklama süreci yapmadan kesim gerçekleştiriyoruz. Bu klâsik metotla hayvan çırpınıyor ve damarındaki tüm kanı dışarıya atıyor. Böylelikle hayvanın damarları tertemiz oluyor ve içinde kan pıhtılaşması olmuyor. Bu formülle içinde asgarî düzeyde kan kalan hayvan son olarak asılıyor ve içi düzgünce temizlenmiş oluyor. Bu formda hayvanda kan kalmadığı için etin tadı, sıhhati ve güvenilirliği sağlanmış oluyor” dedi.

“DİNİ KURALLARA UYMADAN KESİM YAPILIYOR”

Amerika Birleşik Devletleri’nde birçok Müslüman’ın helal kesim tesisi ismi altındaki işletmelerinde dini kurallara uymadan kesim yaptığını üzülerek belirten Mehmet Emin Korkmaz, “Helal olarak kesilen sistemde, bir hayvanı keserken başını kıbleye çevirmeniz gerekiyor. Kıbleye gerçek dönüp her hayvan için teker teker besmele çekilmesi gerekiyor. Buradaki kesim yerimizde ben şahsen işin başında ve içindeyim; zira bunun büyük bir mesuliyeti var. Helal kesim yapıyor ve ‘Helal Kesim’ olarak satıyorum, kendi yemeyeceğim eti de satmam. Hasılı kesim yapılırken işin başında durmam gerekiyor ve dururum. Öbürleri tahminen işleri vardır bilemem o tarafını lakin hepsinde Bismillah, Allah-u Ekber diyorlar mı? Sabah yalnızca bıçağa deyip bir kez başlayan var onu da duydum. Aldığımız duyumlar bu hatta bıçağın üzerine Bismillah, Allah-u Ekber yazıp tamam deyip yapan da var. Gayri müslim eleman çalışıyor, ona da ezberletiyorlar. Gayrimüslim olup da kesenler de duyduk ve bunların hepsini helal kesimhanelerde yapıyorlar. Bu bahiste hiç kimseyi de suçlayamıyoruz. Kimseyi de yönlendiremiyoruz” diye konuştu.

“KONTROL DÜZENEĞİ GEREKİYOR”

Kontrol düzeneğinin olmamasına sitem eden Mehmet Emin Korkmaz, birebir sorunların Türkiye’de de olduğuna dikkat çekerek mevcut kesimhanelerde, kesim sürecinin ‘küfürlü, sonlu, hayvana eziyet edilerek gerçekleştirildiğine şahit olduğunu söyledi. Amerika’daki denetim sisteminin Türkiye’dekine oranla çok âlâ durumda olduğunu savunan Mehmet Emin Korkmaz, işletmeler ortasında birlik olunmasını ve burada mevcut sistemi geliştirecek adımlar atılması gerektiğine vurgu yaptı.

“MÜSLÜMAN OLMAYANLARA KESİM YAPTIRILIYOR”

Şoklama formülü olmadan yapılan helal kesim için Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Tarım Dairesi’nden (USDA) özel müsaade alındığını belirten Mehmet Emin Korkmaz, “Bunun için bölümün ‘helal çalışanla helal şekilde’ yapılacağı taahhüdü veriliyor. USDA da bu durumda şoklamadan kesim yapmaya müsaade veriyor. Burada değerli bir nokta var: USDA bölümü yapan kişinin Müslüman olmadığını biliyorsa buna müsaade vermiyor. Fakat Adnan (Dağlı) Abi’in dediği üzere: Müslüman olmayan milletlere kesim yaptırıldığını gördük” dedi. Mehmet Emin Korkmaz, kimilerinin kendilerini Müslüman olarak tanıttığını ya da din değiştirdiğini söylediğini de belirterek “Böyle olunca USDA, kişinin Müslüman olup olmadığını bilmediği ve bunu sorgulayamadığı için kesim sürecine müsaade veriyor” sözlerini kullandı.

LEADER MEAT, DÖNER ÜRETİMİNE DE BAŞLADI

ABD’de Müslüman iş yerlerine et dağıtan ve ‘gerçek anlamda’ helal kesim et tesisi olduklarının altını çizen Mehmet Emin Korkmaz, döner üretimine başladıklarını söyledi.

HELAL ET NASIL ANLAŞILIR?

Adnan Dağlı, etin ‘şoklu’ ya da ‘helal’ kesim olduğunu anlamanın tekniklerini de anlattı. Öncelikli olarak etin kokusundan ‘şoklu’ ya da ‘helal’ kesim olduğunu anlaşıldığını söyleyen Dağlı, “Etin içinde kalan kan, lezzetini değiştiriyor” dedi. Dağlı, Müslüman ve Hristiyanların yaptığı kesim ortasındaki farka da vurgu yaparak “Örneğin ikiz bir hayvan alındığını düşünecek olursak bunlardan birini bir Müslüman’ın, oburunu de bir Amerikalı’nın kestiğini varsayalım. Müslüman’ın yaptığı helal kesimde tüm kan boşaltılsın fakat başkasında şoklu kesim yapılmış olsun; İşte o vakit lezzet farkı yüzde 101 değişiyor” biçiminde konuştu.

“ETİN LEZZETİ İÇİN DE DİKKAT EDİYORUZ”

Leader Meat’in yalnızca helal kesim noktasında değil hayvanın etinin lezzetli olması için de dikkat ettiğine dikkat ettiğini vurgulayan Mehmet Emin Korkmaz, “Hayvanların hepsi dışarıda arazi geniş olduğu için dışarıda otlatılıyor. Kış olduğunda da yazın topraklardan kesilen darıları, darı sapları ile besleniyorlar. Aldığımız hayvanların da ilaçlı yemlerle beslenmediğine dikkat ediyoruz. Belirli başlı kara listede olan üreticiler var. Bunlar USDA tarafından denetleniyor. Bu küçükbaş olsun, büyük baş olsun, kullandıkları antibiyotikler testlerde çıktıkça onlardan aldığımızı görüp USDA’nın kara listesine giren bireyler vardır. Ben güvendiğim çiftçilerden, güvendiğim adamdan alırım. Özel seçiyorum yani. Gayemiz düzgün beslenen, kaliteli hayvanı, İslami metotlara uygun kesip müşterilere en lezzetli, en sağlıklı eti sağlamak” diye konuştu.

“KALİTELİ ET VERDİĞİMİZ İÇİN TERCİH SEBEBİYİZ”

Etlerinin kalitesinin her vakit yüksek olmasından ötürü tanınmış yerlere et tedariği konusunda düşünce yaşamadıklarını belirten Mehmet Emin Korkmaz, restoranlar tarafından tercih edilmelerinin ‘kaliteli et’ olduğunu belirtti.

LEADER MEAT ‘TAVUK’ BÖLÜMÜNE GİRİYOR

İlerleyen süreçte tavuk dalına de girmeyi planladıklarının muştusunu veren Dağlı, “Helal tavuk’ satıyoruz lakin kesim süreci tarafımızdan gerçekleşmediği için müşterilerimize tam manasıyla kefil olamıyoruz. İşte bu nedenle kısa bir vakit sonra tavuk bölümüne girmeyi düşünüyoruz. Tıpkı biçimde birden fazla müşterimizin istediği ‘helal’ olan marka bonfileyi veriyoruz lakin kendi kestiğimiz karkas et dışında hiçbirinin ‘helalliğine’ kefil olmadığımızı da söz ediyoruz” dedi.

“TAVUK KESİTİNDE UAMA’NIN KATILIĞINA UYUYORUZ”

Adnan Dağlı, tavuk kesitinde de United American Muslim Association’ın (UAMA) katılığına uyduklarını söyledi. Burada da tavuğun helal olma durumuna son derece dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dağlı, “Tavuğu helal kesmek yolun başlangıcıdır lakin tüy yolma ya da yüzme esnasında sıcak suya koyulması helalliğini bozar. Bilindiği üzere tavuk bir kümes hayvanıdır ve bulunduğu yerde üzerine çok sayıda mikrop bulaşır. Kesilen tavuk da sıcak suya konulduğunda derileri açılır ve o pislik ya da mikrop ete geçer. Bu nedenle bu çeşit süreç gören tavuklar tehlikeli olabiliyor. O yüzden biz de UAMA’nın bir kuruluşu olan (New Jersey Paterson’da yeni açılan ve bizle tıpkı hassasiyeti paylaşan) ‘Bereket Halal Meat’in kurallarına ve prosedürlerine uyarak tavuğun sıcak suya girmeden elle yolunması yahut derisiz olarak satılmasını sağladığımız ”custom chicken” üretimini “Bereket Halal Meat” ile ortaklasa sağlıyoruz” dedi. Bu prosedürle kesim ve üretim yapan tavuk kesim tesishanesi açmaya çalışıyoruz” dedi.

KURBANLIK HAYVANLARIN KISMINA EKSTRA ÖNEM

İslamiyet’te büyük bir değere sahip olan kurban konusunda son derece titiz olduklarının da altını çizen Dağlı, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Kurbanda vekalet adabı çok değerli. Çalıştığımız işletmeler müşterilerinden kuzu yahut dana payı alır ve bize iletir. Bunda da vacip, farz üzere mecburiyetler olduğu için o hayvanı katiyetle kesmek zorundayız.

Kurban Bayramı’nda kesilen vacip kurbanların Kurban Bayramı’nın üçüncü günü ikindi namazına kadar kesilmesi ve niyete nazaran hareket edilmesi gerekiyor.

“KURBAN BÖLÜMÜNDE VERDİĞİMİZ KELAMIN ARDINDA DURURUZ”

Normal et için kesilen bir hayvanın kulağına, boynuzuna, kuyruğuna bakmazsınız lakin kurban için kesilen hayvanın, dananın; 2 yaşını doldurması gerekiyor, boynuzunun tam olması gerekiyor, dişinin kapağının atması, gözünün kör olmaması, kuyruğuyla kulağının tam olması; eksik bir şeyin olmaması ve kesim yerine yürüyebiliyor olması gerekiyor.

Hasta hayvanlar mutlaka kesilmiyor. Maalesef ki bu durumda olan hayvanları kurban olarak kesenleri, Üçüncü gün kesemeyip, dördüncü gün kesenleri duyduk. Leader Meat olarak bu cins bir vebalin altına girmiyor ve verdiğimiz kelamın ardında durarak üçüncü gün ikindiden evvel kurbanlık hayvanı kesiyoruz.”

ADAKLIK KURBANLARIN ÖNEMİ

Kurban Bayrami dışında adaklık hayvan bölümü de yapılan Leader Meat’te uygulanan prosedürü aktaran Dağlı, “adak kurbanı” başta olmak üzere, “akika kurbanı”, “şükür kurbanı” ve “şifa kurbanı” üzere kesim çeşitlerinin olduğunu söyledi. Bu nedenle kurbanın kısa müddet içerisinde kesilmesi gerektiğini belirten Dağlı, “Örneğin ameliyat olacak bir kişi, şifa niyetine kurbanlık kestirmek ister. O hayvanın “o an” kesilmesi gerekiyor. Şayet keyfi olarak ertelenirse bu vebal olur” dedi.

“ADAKLIK KURBANIN GÖRÜNTÜSÜNÜ ÇEKİP GÖNDERİYORUZ”

Dağlı kelamlarını şöyle noktaladı:

“Adak kurban konusunda din kardeşlerimizin hassasiyetine sahip çıkıyoruz bu bağlamda bizlere ulaştırılan kurbanları acilen kesip, keserken de görüntüsünü isteyen insanlara görüntüleri ile birlikte gönderiyoruz. Bu bağlamda yıllardır Müslümanların adak kurbanlarına hassasiyetle sahip çıkan Amerika Müslümanları’na rehberlik yapan UAMA ile hem kendilerinden fıkhi danışmanlık alarak Müslümanlar’ın adak kurban gereksinimine da yanıt veriyoruz.”

Adres 1: 254 Sykesville Rd, Chesterfield Township, NJ 08515,

Amerika Birleşik Devletleri

Telefon: +1 609-723-3460

Adres 2: 1877 Nimler Valley RD, Imler, PA 16655

Amerika Birleşik Devletleri

Telefon: +1 814-239-0182

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir